در کنار معاملات ملکی ، نقل و انتقال خودرو از رایج ترین و مهمترین معاملات مردم محسوب می گردد ، لذا لازم است که هموطنان عزیز با ابعاد حقوقی این گونه معاملات آشنا گردند تا در این مسیر دچار خسارت نگردند.

پس از تنظیم قرارداد میان فروشنده و خریدار خودرو ، لازم است دو طرف به مراکز تعویض پلاک خودرو مراجعه نمایند و با ارائه اسناد و مدارک لازم ، اقدام به فک پلاک قبلی خودرو و نصب پلاک جدید برای خریدار نمایند و پس از آن در یکی از دفاتر اسناد رسمی حضور یابند و نسبت به تنظیم سند رسمی اقدام نمایند .

یک از مشکلاتی که فروشندگان خودرو با آن درگیر می شوند، عدم فک پلاک از سوی خریدار جدید است ، بطوریکه پس از معامله به رغم اینکه خریدار ، وکالت تعویض پلاک را از فروشنده دریافت می کند ، ولی از تعویض پلاک به هر دلیلی ، امتناع کرده و با همان پلاک قبلی خودرو که به نام فروشنده است تردد می کند که این موضوع باعث می شود تا هر گونه تخلفات و حتی جرائمی که از سوی وی (خریدار جدید) انجام می شود به پای مالک قبلی (فروشنده) که پلاک خودرو هنوز به نام وی و روی خودرو نصب است نوشته شود .

دلیل بوجود آمدن این مشکل آن است که خریدار و فروشنده با یکدیگر به مراکز نقل و انتقال مراجعه نمی کنند و فروشنده با دادن وکالت تعویض پلاک به خریدار مقدمات چنین مشکلی را فراهم کرده و خریدار نیز عمداً و یا سهواً از مراجعه به آن مراکز و فک پلاک قبلی و نصب پلاک جدید به نام خود امتناع می کند خصوصاً زمانی که خریدار دلال خودرو (و نه مصرف کننده واقعی) است و قصد دارد آن را به فرد دیگری به فروش برساند شاید مدتی طول بکشد تا مشتری مناسب پیدا کند و در طول این مدت از فک پلاک امتناع می کند و از این رو فروشنده ای که پلاک خودرو به نام او است سعی می کند تا از طریق قانونی و مراجعه به مراجع قضائی برای متوقف کردن خودرو و فک پلاکی که به نام او است اقدام نماید .

خواندن  وقتی راهی جز طلاق باقی نمی ماند

دادخواست ( استرداد پلاک خودرو و توقیف فیزیکی آن) چه زمانی لازم است ؟

اگر فروشنده به خریدار وکالت محدود برای مثال ده روز برای تعویض پلاک بدهد ولی خریدار اقدامی در این مدت انجام ندهد، فروشنده می تواند از طریق شورای حل اختلاف محل خریدار، تقاضای استرداد پلاک خودرو و همچنین توقیف فیزیکی خودرو را مطرح نماید.

در صورتیکه خریدار در دادگاه حاضر نشود نیز به صورت غیابی محکوم به فک پلاک خودرو می گردد که پس از قطعی شدن آن می توان تقاضای اجرای حکم و صدور نامه توقف خودرو جهت فک پلاک نمود . پس از آن با توقیف خودرو و انتقال خودرو به مراکز نقل و انتقال خودرو توسط پلیس راهور ، اقدام به فک و کندن پلاک قبلی و صدور و نصب پلاک جدید به نام خریدار می گردد.

چه کسانی می توانند درخواست فک پلاک خودرو نمایند ؟

تقاضای فک پلاک فقط از سوی کسی که پلاک قانوناً به نام او است امکان پذیر است . بنابراین اگر یک خودرو یا وسیله نقلیه موتوری چندین مرتبه با مبایعه نامه و وکالت فروش منتقل شده باشد ، باز هم هیچ کسی بجز فردی که پلاک به نام او است حق دادن دادخواست فک پلاک ندارد و حتی با وکالت نامه رسمی که در دفترخانه تنظیم شده ، کسی به جز صاحب پلاک نمی تواند به دادگاه مراجعه کند مگر اینکه صاحب پلاک یا کسی که از سوی صاحب پلاک ، وکالت رسمی دارد به وکیل دادگستری برای فک پلاک وکالت دهد.

بر خلاف دعوای فک پلاک ، در موضوع تعویض پلاک ، خریدار و یا هر کسی که از مالک خودرو دارای وکالت رسمی است می تواند به مراکز نقل و انتقال خودرو مراجعه و اقدام به تعویض پلاک نمایند .

خواندن  جرم نزاع دسته جمعی

مدارک لازم جهت طرح دعوای الزام به فک پلاک خودرو :

قرارداد فروش ، سند مالکیت خودرو، و در مواقع لازم برگ استعلام از پلیس راهنمایی رانندگی جهت ثبت درخواست ضروری است، لازم به ذکر است که هزینه حدودی این نوع درخواست مبلغ ۱۵۰٫۰۰۰ تومان می باشد.

Adminمشاهده نوشته ها

Avatar for admin

وکیل پایه یک دادگستری و مشاوره حقوقی کارشناسی ارشد حقوق جزا و جرم شناسی مدیر موسسه حقوقی و داوری کاتبان حقیقت

اشتراک در
اطلاع از
guest
عنوان را وارد کنید
7 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
سعدیه نوری
سعدیه نوری
2 سال قبل

سلام من سال ۹۳ پژو پارس فروختم متاسفانه وکالت به خریدار دادم ولی تاکنون نسبت به تعویض پلاک خودرو و سند هیچ اقدامی نکرده و الان پیام خلافی و جریمه برا من میاد .من باید چکار کنم ممنون میشم راهنمایی بفرمایید

سعید
سعید
2 سال قبل

با سلام
در صورتی که ماشین بدون قولنامه فروخته شده باشد و سند هم دست خریدار باشد چطور میشه درخواست فک پلاک داد

مجید
مجید
2 سال قبل

سلام اگه قولنامه رسمی صادر نشده باشه و کل مدارک رو تحویل خریدار داده باشیم. چطور میتونیم جهت فک پلاک اقدام کنیم. ممنون میشم راهنمایی کنید